W czwartek, 14 III 2019r., klasa IVa wybrała się na warsztaty zdrowego żywienia do internatu ZSP w Sadownem. Czekały tam na nas przygotowane stanowiska. Osiemnastoosobowa grupa podzieliła się na sześć zespołów i wzięła się dziarsko do działania: krojenia, smażenia, blendowania, mieszania, zawijania i dekorowania. Kiedy praca kulinarna pod kierunkiem p. Elżbiety Rukat i starszych uczniów z technikum dobiegła końca mogliśmy spróbować zdrowych i bezglutenowych Spring Rollsów i musu owocowego z nasionami chia.
A oto przepisy.
Na Spring Rollsy należy przygotować: papier ryżowy, makaron ryżowy, paluszki rybne, filet z kurczaka doprawiony olejem sojowym, cytryną i czosnkiem, mix sałat, marchewkę, pokrojoną czerwoną kapustę. Kurczaka należy usmażyć, paluszki rybne upiec w piekarniku. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, a papier ryżowy namoczyć w wodzie. Na papier ryżowy wykładamy warzywa z kurczakiem lub rybą, zawijamy jak naleśniki. Całość polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym.
Mus owocowy
Jogurtem zalewamy dwie łyżki nasion chia. Blendujemy pięć kiwi oraz oddzielnie brzoskwinie z puszki. Do szklanych pucharków wlewamy jogurt, mus z kiwi i mus z brzoskwiń.
Deser szarlotkowy
Kilka jabłek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z cynamonem i cukrem waniliowym. Jogurt z nasionami chia przelewamy do pucharków, nakładamy na niego uprażone jabłka, posypujemy płatkami kukurydzianymi i gotowe.
„Kucharzenie” jest całkiem przyjemne i może niektórzy z czwartoklasistów odkryli swoją nową pasję?
Klasy IV realizując projekt edukacyjny „Zdrowy styl życia” przygotowały plakaty promujące właściwe nawyki zdrowotne oraz piramidę zdrowego żywienia. U podstawy tej piramidy znajdują się ćwiczenia fizyczne; wybraliśmy się zatem na wycieczkę autokarową do Ostrowi Mazowieckiej, ażeby skorzystać z dwóch ulubionych form rekreacji sportowej: łyżwiarstwa i pływania.
Jak widać w szkole wcale nie musi być nudno. Może być zdrowo, sportowo i bezglutenowo.
Elżbieta Dębkowska-Akonom